Sindicatul Pro Lex susţine iniţiativa PNL de creştere a numărului poliţiştilor locali

Comunicat de presă

 

 

Campania electorală reprezintă un moment în care politicienii încearcă să atragă atenţia asupra lor prin prezentarea unor proiecte personale de interes pentru comunitate. Din nefericire, multe dintre acestea rămân doar la nivel de promisiuni.

Candidatul PNL la Primăria Sectorului 1, deputatul Alexandru Nazare, a anunţat că liberalii vor să modifice Statutul Poliţiei Locale, astfel încât un agent de ordine publică să revină la 500, nu la 1000 de cetăţeni, cum prevede legislaţia actuală.

 

Situaţia legislativă:

  • Nu există un act normativ care să reglementeze distinct Statutul poliţistului local;
  • Numărul poliţiei comunitare a fost limitat prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 63/2010;
  • După adoptarea legii poliţiei locale, s-a menţinut limitarea numărului personalului poliţiei locale tot în raport de 1/1000 locuitori;
  • Nu există o reglementare care să încadreze activităţile în condiţii deosebite, speciale sau alte condiţii de muncă

 

Situaţia reală:

  • Poliţia locală are competenţe în mai multe domenii de activitate: ordinea şi liniştea publică, precum şi paza bunurilor; circulaţia pe drumurile publice; disciplina în construcţii şi afişajul stradal; protecţia mediului; activitatea comercială; evidenţa persoanelor.
  • Poliţia locală a preluat alte structuri din cadrul primăriei;
  • Unele structuri de poliţie locală au personalitate juridică, ceea ce a condus la crearea unor funcţii suport cum ar fi: juridic, financiar, resurse umane, instalator, IT-ist, electrician, arhivar, şofer, magazioner, etc.) care sunt luate în calcul în acelaşi raport, diminuând astfel numărul poliţiştilor locali din stradă;
  • Poliţiştii locali au aceleaşi condiţii de pensionare ca oricare alt angajat, deşi desfăşoară activităţi similare/complementare de ordine publică celor desfăşurate de poliţiştii din Poliţia Română. Astfel că poliţiştii din IGPR care desfăşoară activităţi în domeniul juridic, financiar, logistic, IT, resurse umane, spor, cultură pot ieşi la pensie la 45 ani, iar poliţiştii locali din domeniul ordine publică şi rutier ies la pensie la 65 ani.

 

Pro Lex susţine întărirea siguranţei cetăţenilor prin creşterea numărului forţelor de ordine publică şi îşi exprimă speranţa că iniţiativa PNL nu va rămâne doar la nivel de „proiect electoral”.

 

Mai mult, Pro Lex şi Asociaţia municipiilor din România a iniţiat un proiect de modificare a unor acte normative în beneficiul comunităţii.

Pro Lex susţine că se impune modificări legislative referitoare la:

  1. Protecţia personalului poliţiei locale prin:

–         încadrarea activităţii personalului poliţiei locale în condiţii deosebite, speciale sau alte condiţii de muncă;

–         reducerea vârstei de pensionare a poliţiştilor locali prin aplicarea, în mod corespunzător, a dispoziţiilor legale  privind vârsta de pensionare și reducerea vârstelor standard de pensionare prevăzute de legislație pentru funcționarii publici cu statut special din Poliția Română;

  1. Eliminarea discriminării şi compensarea corespunzătoare a muncii prestată prin:

–         plata sporului pentru munca prestă în zilele de repaus săptămânal sau în afara programului normal de lucru;

–         modificarea prevederilor legale HG cu privire la norma de hrană cuvenită personalului poliţiei locale;

  1. Asigurarea unei număr corespunzător de poliţişti locali cu atribuţii de ordine şi siguranţă publică prin:

–         modificarea legii care reglementează numărul personalului poliţiei locale raportat la o mie de locuitori. Se impune o autonomie mai mare a administraţiei publice locale, în sensul ca aceasta să poată decide ce resurse umane şi financiare alocă domeniului de activitate specific poliţiei locale.

  1. Eficientizarea activităţii prin:

– fie subordonarea profesională structurilor din Poliţia Română, fie stabilirea unui mecanism de coordonare care să conducă la îndeplinirea obiectivelor comune la nivelul comunităţii. În acest sens, obiectivele comune ambelor structuri de ordine publică şi rutier din Poliţia Română şi Poliţia Locală de la nivelul localităţii să fie stabilite de către reprezentanţii comunităţii.

– transformarea posturilor de guarzi în funcţii publice (au competente mai mari, inclusiv de agenţi constatatori).

– armonizarea legislativă (prin încadrarea poliţiştilor locali cu atribuţii în domeniul rutier în categoria agenţilor constatatori pentru constatarea şi aplicarea contravenţiilor din domeniul rutier)

Comentarii

comentarii