Reorganizarea Politiei Locale Buzau

Situatia de fapt:

Politia Locala Buzau are angajati politisti locali si personal contractual.

Politia Locala Buzau are cu 324  mai multe posturi decat limita prevazuta de lege.

Curtea de Conturi a intocmit un raport in care a evidentiat ca fiind cheltuieli nejustificate legal, drepturile salariale aferente celor 324 posturi.

Primarul care a facut angajarile nu a mai fost reales, avand mari probleme cu justitia.

S-au acordat sporuri fara nicio baza legala (ex. au primit spor de antena oameni ce nu lucrau in mediu in care erau radiatii peste parametrii normali, neavand nici statii in dotare; au primit spor de armament oameni care nu aveau arme in dotare).

Era un razboi al declaratiilor in presa locala, majoritatea plecate dinspre primarie.

Totul era zvon, incertitudine, nu se stia concret/oficial daca se va face o reorganizare, cine va fi afectat, care sunt argumentele si daca sunt alte solutii de pastrare a serviciului.

Tot personalul politiei locale primea norma de hrana.

 

Implicarea Pro Lex:

Pana la aparitia problemelor, din Pro Lex faceau parte doar politistii locali.

Pe fondul problemelor generate de o eventuala reorganizare, in Pro Lex au aderat aproximativ 150 persoane din cadrul politiei locale, incadrate ca personal contractual.

La sesizarea membrilor de sindicat, presdintele Pro Lex, Vasile Lincu s-a deplasat la Buzau si a discutat cu primarul.

In cadrul discutiilor, primarul a precizat ca Primaria Buzau este in faliment, fostul primar a cheltuit bugetul pentru anul acesta si o parte din cel pe 2017; Primaria Buzau are cel mai numeros efectiv de politie locala din tara, mult peste limita prevazuta de lege; Curtea de Conturi a dispus imputarea sumelor cheltuite pentru salarizarea a 324 persoane din politia locala; reorganizarea se va efectua si a demerat formalitatile legale in acest sens. A doua zi urma sa fie supus consiliului local suspendarea normei de hrana pana la sfarsitul anului.

Dupa doua saptamani de la intalnirea cu primarul, Pro Lex a organizat o sedinta cu membrii de sindicat, personal contractual, la Primaria Buzau.

La sedinta au fost invitati si au participat: primarul, viceprimarul si secretarul Primariei Buzau, un reprezentant al Institutiei Prefectului Buzau, conducerea Politiei Locale Buzau.

In cadrul sedintei, primarul a expus situatia si demersurile intreprinse. Oamenii au adresat intrebari, iar invitatii au raspuns.

Reorganizarea se va efectua, Primaria renunta la personalul de paza, urmand sa incheie contracte cu firme de paza.

Pro Lex a propus ca administratia publica locala sa infiinteze o societate comerciala cu atributii de paza, dupa modelul de la Giurgiu, care sa preia angajatii cu atributii de paza din cadrul politiei locale.

Dupa sedinta cu primarul, discutiile au continuat la sediul politiei locale, unde s-a identificat si o alta solutie, si anume, de revenire la organigrama anterioara cand serviciul paza era o structura din cadrul primariei, nu din cadrul politiei locale. A ramas ca membrii de sindicat impreuna cu actuala conducere a politiei locale sa fundamenteze juridic si financiar aceasta solutie, iar Pro Lex sa completeze fundamentarea si sa o sustina in fata consiliului local.

 

Comentarii

comentarii