Prima zi de proteste a politistilor – 16.03.2017. Reactia MAI

In Romania “lucrului bine facut”, siguranta cetateanului nu este apreciata financiar, ci doar prin multumiri verbale la bilanturi. 
Peste 80.000 de angajati ai MAI cu salariul minim pe economie. Sporuri calculate la salariul din 2009.
Modificarea Statutului politistului este un subiect vechi de peste 10 ani. Legea salarizarii se amana de 7 ani.
Taieri de salarii si sporuri, anularea unor drepturi salariale, amanarea altora, promisiuni, promisiuni …
Paharul s-a umplut!
Dupa protestele celor de la rutier care au refuzat sa mai faca “norma de amenzi” si au aplicat doar avertismente, nemultumirile politistilor au ajuns la pragul de proteste de strada.
Desi majoritatea politistilor si-au dorit un protest cu impact prin numarul mare de participanti,  astazi, 16 martie 2017, SNAP si-a asumat calitatea de unic organizator al mitingului de protest din fata sediului MAI. Concomitent, Sindicatul Europol a organizat un alt miting la 100 m, in fata sediului Ministerului Muncii.
De asemenea, tot astazi a avut loc un protest al politistilor si la Cluj-Napoca.
Pentru ca nemultumirile politistilor sunt aceleasi, la mitingul din fata sediului MAI  si de la Cluj-Napoca au participat politistii din mai multe sindicate, inclusiv de la Pro Lex si SNPPC. Multumim pe aceasta cale membrilor din Bucuresti, Ilfov, Braila, Buzau, Prahova si Cluj!
Participantii la protestele din Bucuresti s-au deplasat in mars spre sediul Guvernului, in Piata Victoriei.

Atat la intalnirea de la minister, cat si prin comunicatul de la Guvern, dna. ministru Carmen Dan a recunoscut inechitatile salariale ale politistilor si militarilor, a prezentat demersurile intreprinse de MAI la solicitarea liderilor sindicatelor reprezentative, pentru calcularea sporurilor la valoarea salariului de functie si a devansarii acordarii procentului de 10% din salariul de merit prevazut prin OUG nr. 20/2016 sa se acorde la 01.08.2017. De asemenea, a sustinut ca multe dintre problemele salariale ale politistilor se vor solutiona prin legea unitara de salarizare.

Este adevarat ca ziua de astazi nu aduce nimic nou, aceste lucruri fiind convenite deja cu liderii sindicatelor reprezentative, iar demersurile s-au si materializat in amendamente legislative.
Insa protestele au aratat starea de spirit in care se afla politistii: revoltati pe MAI, Guvern, chiar si pe organizatori. Deplasarea neautorizata spre Guvern, spune totul!
Vrem mai mult si putem mai mult!
Schimbarea depinde de fiecare dintre noi, prin participarea activa la actiunile sindicatelor.
Divizarea politistilor in peste 40 de sindicate si neimplicarea efectiva a majoritatii politistilor in solutionarea problemelor profesionale si salariale, inclusiv prin actiuni de protest, explica inechitatea creata in raport cu angajatii din sanatate si invatamant.
Pro Lex face apel catre toti politistii aflati in afara orelor de serviciu, indiferent daca sunt sau nu sunt membri la SNPPC si Pro Lex, sa participe la mitingul din 25 martie din fata sediului MAI.
Pro Lex va suporta cheltuielile de deplasare si ale celor ce nu sunt afiliati la Pro Lex, daca sindicatele la care cotizeaza nu se implica in asigurarea deplasarii.
Alege sa te implici, nu lasa soarta sa decida in locul tau!
Suntem convinsi ca aceste proteste au fost doar “de incalzire”, pentru ca la 25 martie vor organiza miting cele mai mari sindicate din politie (SNPPC si ProLex), cu mobilizarea membrilor din Bucuresti si din teritoriu, iar rezultatele trebuie sa fie unele “palpabile” (care sa se vada in buzunarele oamenilor in cel mai scurt timp). Potrivit intelegerii dintre cele doua sindicate, protestele vor continua si dupa aceasta data daca revendicarile nu vor fi solutionate.
Nici nu vrem sa ne gandim la momentul la care vor reactiona alaturi de politisti si militarii, jandarmii si pompierii, chiar daca acest lucru ar fi contrar legii (de parca neaplicarea legii si inechitatea salariala ar fi legitima!).
Tonul s-a dat!
Atasat aveti autorizarea mitingului din 25 martie
Comunicatul ministrului afacerilor interne:
Carmen Daniela Dan: vreau să îmbunătățesc situația salarială a angajaților MAI, dar totul cu respectarea legii

Joi, 16.03.2017, la sediul MAI, doamna Carmen Daniela DAN, ministrul afacerilor interne, a avut o întâlnire cu o delegație a polițiștilor care au protestat în fața sediului instituției având revendicări, în principal de ordin salarial.

Alături de ministrul afacerilor interne au fost prezenți și Gabriel PETREA ministrul consultării publice și dialogului social, secretarul de stat Marius SEPI din același minister, precum și secretarul de stat Adrian Marius DOBRE, de la Ministerul Muncii și Justiției Sociale.

Cu acest prilej, doamna ministru a ascultat revendicările liderilor sindicali și le-a comunicat că au mai avut până acum mai multe discuții deschise și că împreună au stabilit calea legală pentru aplicarea HG 1/2017 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară, garantat în plată.

“Ceea ce și-a asumat Guvernul și ce susțin eu este să gândim împreună cu dumneavoastră o grilă de salarizare pe legea unică care să convină tuturor fără să facem discriminări între categoriile de personal din sistemul național de ordine publică și siguranță națională. Noi nu ne situăm în poziții antagonice, trebuie să plecăm de la principiul că suntem o echipă și avem un scop comun. Nu suntem pe picior de război, cel puțin, noi conducerea ministerului nu vom fi niciodată pe picior de război cu angajații MAI. (…) Prin programul de Guvernare au fost stabilite patru categorii profesionale ca fiind tratate cu prioritate: sănătate, învățământ, cercetare și IT. Tot ce ne-am asumat a fost pus în aplicare, ne-am ținut de cuvânt. Nu există un singur lucru asumat care nu a fost pus în aplicare. Acum ne luptăm cu neîncrederea dumneavoastră”, a spus doamna ministru Dan.

Efortul bugetar pentru aplicarea HG 1 /2017 este de aproape 13 milioane de lei lunar, beneficiind de acest act normativ aproape 80.000 de angajați ai MAI.

În continuare, ministrul afacerilor interne a le-a comunicat liderilor sindicali că au fost depuse amendamente la Ordonanța de urgență a Guvernului nr 9 din 2017 care în acest moment se află în dezbaterea Parlamentului.

Prin aceste amendamente se propune ca sporurile, indemnizaţiile şi alte asemenea drepturi specifice, stabilite proporţional cu timpul efectiv lucrat şi care nu fac parte, potrivit legii, din salariul de bază/salariul funcţiei de bază/solda funcţiei de bază, precum şi drepturile salariale acordate pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică, se determină prin raportare la salariul de bază/solda de funcţie/salariul de funcţie acordat în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Cuantumul drepturilor salariale rezultate astfel nu poate fi mai mic decât cel stabilit prin raportare la modalitatea de calcul utilizată în luna martie 2017.

Totodată, se propune devansarea termenului de acordare a cuantumului salariului de merit pentru toți polițiștii astfel încât să fie acordat în luna aprilie și nu în luna august cum este prevăzut în prezent.

O altă propunere vizează eliminarea discrepanţelor salariale înregistrate între medicii militari/poliţişti, pe de o parte, şi medicii civili, pe de altă parte, care s-au produs începând cu data de 01.08.2016, după intrarea în vigoare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 20/2016, pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, act normativ care a stabilit o modalitate de calcul diferită a sporurilor şi a altor drepturi specifice activităţii personalului civil cu modificări semnificative în salarizarea.

Comentarii

comentarii