Lecţii de viaţă – Efectele lipsei de cultură organizaţională. Procese si imputerniciri

 

Angajaţii din toată lumea au luptat şi unii chiar au murit pentru dreptul de asociere sindicală. Acum acest drept există, dar majoritatea angajaţilor nu ştiu să-l valorifice, fie pentru că nu se implică, fiind dezinteresaţi, fie liderii au alte interese şi compromit mişcarea sindicală.

Pentru unii, asocierea sindicală este decisă de „efectul turmă”, vehemenţa liderilor, voinţa şefilor, bomboanele de sărbători sau pur şi simplu, de hazard.

În prezent, în MAI sunt peste 40 de sindicate, majoritatea provin din  divizarea SNPPC şi Pro Lex. Motivele principale ale divizării: scandaluri interne între lideri sau implicarea unor structuri sau şefi. Unii nici măcar nu-şi pun întrebarea dacă preşedintele sindicatului are pregătirea juridică şi experienţa necesară pentru rezolvarea problemelor profesionale sau salariale, dar probabil „cine se aseamănă se adună” şi este suficient.

Paradox: majoritatea poliţiştilor sunt nemulţumiţi de faptul că mişcarea sindicală este divizată în atâtea organizaţii, multe aflate în conflict, dar nu realizează că această divizare s-a realizat chiar prin propriile lor acţiuni.

Dintre toate organizaţiile sindicale, doar SNPPC şi Pro Lex au angajaţi specialişti în domeniul de activitate specific. Aceste sindicate fiind şi singurele care au capacitate organizatorică şi financiară să organizeze mitinguri de amploare şi să formuleze propuneri legislative argumentate care să se şi materializeze în acte normative.

Întrucât Pro Lex nu a avut şi nu are ca scop un anumit număr de membri, ci apărarea drepturilor profesionale şi salariale, în special prin reprezentare în instanţă, nu se concurează cu nici un alt sindicat.

Mai mult, Pro Lex nu depinde de apariţiile cu orice ocazie în mass-media, având propria televiziune prin care transmite informaţii de interes profesional şi salarial.

Cei interesaţi pot vizualiza prezentarea video a Pro Lex.

Având în vedere acest scop, precum şi puterea financiară şi umană de care dispune, Pro Lex are contract permanent cu avocaţi şi un serviciu juridic în care lucrează 6 persoane. Rezultatul: sute de procese având următoarele obiecte:

Civil:

Penal:

  • Ultraj;
  • Purtare abuzivă;

Deşi majoritatea membrilor ne-au împuternicit să-i reprezentăm în instanţă pentru anumite procese, unii s-au retras şi au ales alte sindicate care nu au ca scop şi nici capacitatea de a concepe acţiuni şi nici de a asigura reprezentarea în instanţă. Procesele au continuat doar cu cei care au rămas membri, iar la finalizarea dosarului cei retraşi nu s-au mai regăsit în hotărâre şi au pierdut sume importante de bani.

Spre exemplu, în Bucureşti odată cu înfiinţarea sindicatului Unipol, o parte dintre poliţişti s-au lăsat influenţaţi de fostul lider, s-au retras din Pro Lex şi nu s-au mai regăsit în hotărârea în care s-a admis plata sporului pentru munca prestată sâmbăta şi duminica (peste 10.000 lei),

iar la Sibiu, din cei 60 de poliţişti pentru care am formulat acţiune, 14 dintre aceştia au câştigat în data de 15.01.2018 procesul cu gradaţiile de vechime, ceilalţi (cu exceptia a 4 persoane care s-au trecut in tabel si nu aveau scoala de politie) au preferat să urmeze fostul lider care a plecat la sindicatul Decus (afiliat SedLex), pierzând atât vechimea în specialitate a anilor de studii în şcolile de poliţie, cât şi echivalentul bănesc al gradaţiei pentru această perioadă.

Comentarii

comentarii