Vasile Lincu, presedintele Sindicatului National al Politistilor si Vamesilor Pro Lex, despre scandalul vamilor

Vasile Lincu

Vasile Lincu, presedintele Sindicatului National al Politistilor si Vamesilor Pro Lex, despre scandalul vamilor:  M-am ferit sa numesc “regele”, pentru ca este o persoana foarte importanta

De ce operatiunea de la vami a intervenit in acest moment? Ce efecte va avea? Vor fi trasi la raspundere doar pionii sau vor “pica”  si piesele principale din acest joc? Cat de mare este influenta factorilor politici? Vasile Lincu, presedintele Sindicatului National al Politistilor si Vamesilor Pro Lex a discutat online cu cititorii HotNews.

Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:

  • Întrebarea nr. 1 dan

În România se fură la greu. Şi fură atât de mulţi, încât, atunci când vrem să le arătăm europenilor cum facem noi dreptate, putem alege de oriunde. Am cateva intrebari pentru domnul Lincu:

1. Ati afirmat ca lucratorii vamali sunt pionii pe tabla de sah, iar sefii de la vama sunt caii. Cine este regele? Dar regina?
2.Credeti ca sunt sacrificati doar pionii?
3. In calitatea dvs de presedinte al Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor, ati avut vreo reactie la neregulile care existau in vami? Toata lumea stia ca se da/ia spaga…
4.Caracatita spagilor de la vama s-a intins pana la partidele politice. Aveti idee, ce partide sunt implicate?
5. In aceste conditii, cand estimati ca Romania va intra in schengen?
6. Ati afirmat ca Romania nu este pregatita pentru o schimbare si nici presa nu este dispusǎ sǎ prezinte numele pieselor importante de şah. Cum credeti ca va evolua pana la urma situatia? Vor cadea si “capetele incoronate?”. Care ar fi – in opinia dvs – pasii care trebuie urmati pentru a face curatenie totala in vami?
Multumesc!

Vasile Lincu

  1. Regele m-am ferit sa numesc pe cineva, pentru ca este o persoana foarte importanta, ar putea fi chiar utopica, dar si un prim ministru la un moment dat sau servicii secrete. Sunt convins ca nu vom afla nimic niciodata despre acest lucru, de aceea m-am ferit sa il nominalizez. Regina este reprezentata de partidele politice, precum si de persoane importante in sfera politica.
    2. Pana acum au fost sacrificati doar pionii iar persoane care au avut alt rol pe tabla de sah chiar au avansat in functia publica si politica. De aceasta data, s-a mers mai departe, am avut calul foarte important – sefa Vamii de la Halmeu care a facut legatura logica cu tura pe care am numit-o sefa Autoritatii Nationale a Vamilor. Precizez ca vreau sa se mearga mai departe in timp si sa dam nume turelor care au fost si inainte de aceasta guvernare, precum si a restul turelor care sunt in prezent. In opinia mea, actualul sef al Autoritatii Vamale nu reprezinta decat o tura mica in acest moment.
    3. In 2004 si 2005, am facut numeroase sesizari catre Directia Generala Anticoruptie, catre Curtea de Conturi, Min Finantelor, inclusiv Presedintie. Nu am primit niciun raspuns, desi am dat informatii cu nume si denumiri de societati si am prezentat fapte de care erau suspectate persoanele respective, desi in anumite situatii chiar am atasat dovezi. Drept pentru care am ajuns la concluzia ca acele persoane aveau imunitate totala.

Vasile Lincu

4 Infractionalitatea nu are culoare politica, am idee ce partide au fost beneficiare dar nu vreau sa dau un raspuns la aceasta intrebare intrucat nu vreau sa ma amestec in politic, sa speculeze anumite partide aceasta afirmatie. Probele si ancheta vor duce la partidele beneficiare. Pot sa dau o indicatie: sa urmariti evolutia a unora care au indeplinit functii in cadrul Autoritatii Vamale.
5. Am spus ca nu vom intra in schengen inainte de a se prezenta public acest lucru, nu am de unbde sa stiu cand vom intra in schengen.
6. Ceea ce s-a intamplat pana acum de-a lungul timpului im situatii similare – dau ex. cazul de la Vama Ploiesti si de la Vama Otopeni, precum si sesizarile pe care le-am facut de-a lungul timpului, dar si multitudinea de cazuri de coruptie prezentate de mass-media ne-a demosntrat ca Romania nu era pregatita pentru acest lucru. In cazul de fata, deja s-a trecut la un alt nivel decat cel al pionilor si sunt convins ca se va avansa in ancheta, vom afla noi nume a pieselor grele dar raman la parerea ca piesa centrala este “nebunuL’ de pe tabla de sah.
Stiu ce trebuie facut pentru a curata sistemul vamal, ar fi cam multe de spus in aceasta seara si nu as vrea sa omit sa omit o parte dintre acestea, problema este sa gasesc pe cineva care sa asculte si sa dea curs propunerilor noastre.

  • Întrebarea nr. 2 lili

Care credeti ca este motivul pentru care la vama Nadlac este liniste totala?! Vamesii si politistii din Vama Nadlac sa fie o exceptie? Ma indoiesc. Care este opinia Dvs ?!

Vasile Lincu

Vor urma si celelalte vami, s-a demonstrat ca este o actiune la nivel national.

  • Întrebarea nr. 3 marian

unde sunt banii”negri” si de ce abia acum???si pe vremea lui ceausescu se facea contrabanda de stat? ce finalitate vor avea demersurile justitiei???

Vasile Lincu

Sunt doua tipuri de bani negri: banii negrii care ajung sub forma de spaga la persoanele nominalizate in schema de sah si banii negri produsi de firmele evazioniste, beneficiarele acestei coruptii; acestia din urma sunt intr-o suma mult mai mare decat spaga si au o destinatie chiar periculoasa.

  • Întrebarea nr. 4 alex

Da, mulţi vameşi sunt co­rupţi. Se stia de mult ca mulţi poliţişti de frontieră sunt corupţi. Şi ei trebuie să răspundă în faţa legii, asa e normal intr-un stat de drept. În campania de reţineri şi arestări de zilele acestea sunt însă două probleme uriaşe: de ce au fost lăsate aceste filiere să funcţioneze atât timp şi în benefi­ciul cui? Dvs ce credeti?

Vasile Lincu

Am afirmat si in comunicatul de presa ca Romania nu era pregatita sub aspect politic si o parte insemnata a acestor fonduri ajungeau sa finanteze campaniile electorale.

  • Întrebarea nr. 5 sorin

Toate posturile din sistemul de stat care se ocupa numai prin darea de spaga(medic in spital, vames, politist,inspector de mediu,inspectori prin primarii, inspector protectia consumatorului etc) sint semnul unui sistem mafiot.

Nu exista nici un vames corect pentru ca nici un om corect nu da 100.000 EUR spaga sa ocupe un post pt. care primeste un salar de 500EUR. La fel in spitale, etc..

Toti romanii cunosc aceste realitati, unii aleg sa profite de ele, altii incearca sa le ocoleasca ca sa-si pastreze libertatea(interioara nu cea data de justitie).

Am tot auzit pe la televiziuni expresia “pestele se impute de la cap” insa fara continuarea ei “dar se curata de la coada”.

Considerati ca vamesii si politistii de frontiera sint “coada” si aceste arestari is vor face efectul, sau “coada” sintem noi toti, si cum avem o inertie imensa iar tot acest scandal nici macar nu zgirie virful iceberg-ului?

Vasile Lincu

In politie, vama, in spitale sunt categoric si oameni corecti. In principiu, acestia nu sunt vazuti pentru ca nu se remarca printr-o fapta care sa fie retinuta in sensul negativ, se intampla ca aceste persoane sa fie marginalizate daca nu se integreaza in sistemul mafiot, iar in situatia in care isi fac datoria si incalca astfel cerintele sistemului, sunt schimbate din functie, indepartate de la acel loc de munca sau date afara de la serviciu. Am prezentat in mass-media mai multe exemple in acest sens.

  • Întrebarea nr. 6 diddlyjo

buna ziua,
domnule Lincu, ati facut o comparatie deja celebra intre razboiul impotriva coruptiei purtat acum in vami si lupta pe o tabla de sah, comparatie ce presupune ca 1. erati la curent de mai multa vreme cu coruptia de la frontiere si 2. stiti si cine sunt deasupra pionilor.

nu o sa va intreb de ce nu ati denuntat coruptia pâna acum, pentru ca e o intrebare inutila. in schimb va intreb 1. de ce nu ii denuntati acum pe nebuni si pe regina? si 2. ce considerati ca are intâietate: a) apararea intereselor (de orice natura) a membrilor sindicatului pe care il conduceti sau b) datoria pe care o aveti in calitate de cetatean român de a denunta faptele de coruptie de care aveti cunostinta si care pericliteaza interesele României pe plan intern si international?

Vasile Lincu

Am, precizat inclusiv pe posturile de televiziune si am si arata ca am facut mai multe sesizari de-a lungul timpului, dar au ramas fara finalitate in sensul ca nu au fost finalizate cercetarile faptelor sesizate. In legatura cu denuntarea nebunilor si reginei sau a altor piese, fac urmatoarele precizari: sunt informatii pe care le am dar nu le pot spune public in lipsa unor dovezi pentru ca as fi tras la raspundere penala, insa acestea sunt foarte importante pentru organele de cercetare penala ptr a fi verificate si a constitui probe. De asemenea, sunt informatii ptr care am probe si cu privire la acest lucru am facut sesizari catre organele abilitate.
Evident ca apar interesele membrilor de sindicat, dar nu apar pe cei au savarsit infractiuni. Nu ne intereseaza numarul membrilor, ci calitatea umana a acestora.

  • Întrebarea nr. 7 ionut

Stimate domn,
cu toate ca numarul mare de arestari efectuate pana in acest moment arata o adevarata epidemie de fapte de coruptie in randul vamesilor si politistilor ma voi feri sa generalizez situatia la nivelul tuturor lucratorilor din aceasta institutie.
In acest context aveti in plan sau exista o comisie, un grup, o structura sau o modalitate de sprijin la nivel sindical a celor ce-si desfasoara activitatea in mod onest si care ar suferi eventuale presiuni datorita acestui aspect pe linie ierarhica sau din partea colegilor implicati in activitati ilegale?
Pentru a ma face mai bine inteles presupun ipotetic situatia in care un lucrator vamal este marginalizat, amenintat sau chiar eliberat din functie in cazul in care face parte separata de eventualii sai colegi sau sefi ce ipotetic ar fi corupti.
Acest lucrator gaseste suport in cadrul sindicatului, are cui sa-i expuna problema sa si/sau sa fie indrumat si sprijinit?
La nivel sindical se iau masuri pentru izolarea membrilor banuiti de acte si fapte ce ar aduce prejudicii de imagine tuturor celor ce fac parte din acest sindicat?
Va multumesc.

Vasile Lincu

Am aparat pe toti membrii care ne-au sesizat cu privire la incalzarea drepturilo profesionale. Am avut colegi din vama care si-au facut datoria, au foist schimbati, subtituiti sau indepartati de la locul de munca si am reusit sa castigam in instanta, drept ptr care acestia mai sunt in serviciu datorita apartenetei la sindicatul Pro Lex. Vreau sa mentionez situatia de la Vama Siret, unde liderul nostru de sindicat ce ocupa functia de sfe de vama de o saptamana a avut doua capturi de tigari ( 24 de mii de pachete) in aceeasi zi. Desi, canva, ptr aceste realizari era recompensat, a fost schimbat din functie in ziua in care a avut aceste capturi si indepartat de la locul de munca trei zile mai tarziu. A castigat procesul, s-a reintors la Vama Siret, iar la data descinderii, la aceasta vama, figurau doi sefi de ama, liderul nostru fiind “observator”. El nu a fost retinut, nici audiat fiind chiar suspectat de colaborare cu procurorii.

  • Întrebarea nr. 8 Impotriva prostiei din tara

Aseara, pe 10TV, la emisiunea Nasul, ati declarat ca aceasta mafie din vama, aceasta retea corupta, este opera lui Nini Sapunaru, actual deputat PNL si cunoscut in mediile politice ca cel mai mare corupt care a condus vreodata vama romaneasca. Deasemenea ca demisionarul de la conducerea vamii, domnul Radu Marginean a fost co-actionar intr-o societate cu sotia lui Nini Sapunaru. Tot domnia-voastra ati mai declarat ca o parte din banii stransi din spaga primita de vamesti a ajuns si la unul din candidatii la presedentia Romaniei la alegerile din 2009 si anume la Crin Antonescu.
Va multumesc pentru curaj si va rog sa ne raspundeti daca aveti de gand sa faceti publice si pe celelalte canale media ceea ce ati declarat aseara?
Cu stima,
Marian Eugen

Vasile Lincu

Nu am declarat ceea ce dvs ati scris in acest email si reproduc ceea ce s-a spus ijn emisiunea de aseara de la Nasul. Sistemul de coruptie pe care l-am prezentat este de pe vremea cand seful vamii era Nini Sapunaru. Nu am afirmat ca Radu Marginean este coactionar cu sotia lui Nini Sapunaru, ci domnul Butnaru Iulian. De asemenea, am afirmat ca acesta din urma a fost seful de campanie a lui Crin Antonescu si este secretar general adjunct in PNL.

  • Întrebarea nr. 9 mihai

Eu stiu de 40 ani ca la vama romaneasca vamesii iau mita, spaga. Eu insumi am avut probleme la intrarea in tara, pe Otopeni, cu vamesii, fiind in perfecta legalitate. Nedand insa nimic, au tinut neaparat sa ma sicaneze si m-au tinut acolo vreo 2h. Fiind la prima iesire in Germania, la un curs, colegi care mai fusesera afara ma invatasera sa cumpar si un aparat foto mai ieftin, atentie, sa fiu pregatit sa-l las la vama, desi nu bagam nimic special sau ilegal in tara: un parfum pt sotie, 2 perechi de blugi si cateva dulciuri.
Intrebari:
1. Dvs. stiati ca in vamile romanesti se fura pe fata? Se fura cu atata nonsalanta si usurinta incat pare o situatie absolut fireasca, aproape legala sa dai spaga la vama si anormal si suspect daca scapi repede fara sa dai nimic.
2. Ce ati facut dvs sa opriti acest jaf, aceasta bataie de joc la adresa oamenilor care trec prin vama. Care este rolul dvs ca lider sindical? Inteleg sa le aparati drepturile, dar cu ce pret? Ce drepturi au acesti oameni de care depindem cu totii, oameni care ne baga mana in buzunar pt ca stiu ca pot, care ne umilesc si isi bat joc de noi?
3. Va simtiti vinovat ca nu ati facut nimic pana acum? Credeti ca o parte din vina este si a dvs si ca trebuie sa suportati si dvs consecintele acestei taceri?
3. Sunteti de acord sa contribuiti cu informatii si sa ajutati procurorii sa-i aresteze si sa-i trimita in instanta pe cei care au cerut si au luat spaga?
4. Dvs aveti publicata declaratia de avere?

Multumesc.

Vasile Lincu

In calitate de lider de sindicat, ma ocup de respectarea drepturilor profesionale ale membrilor de sindicat. Uneori, incalcarea drepturilor profesionale are o legatura directa cu fapte susceptibile de a fi infractiuni. In situatia in care avem informatii si/sau probe cu privire la astfel de fapte, sesizam institutiile abilitate, rezolvand astfel si situatia profesionala a membrilor de sindicat. Sistemul infractional impiedica functionarii publici care sunt corecti si buni profesionisti sa promoveze in grade profesioinale sau in functii publice. In 2004, am blocat organizarea concursurilor aflate in desfasurare pentru aproape toate functiile de sef de vama si directori de regionale, intrucat acestea se desfasurau cu nerespectarea legii. Nu am de ce sa ma fac vinovat de ceea ce sustineti, chiar am avut de suferit datorita actiunilor pe care le-am intreprins. Nu le mai enumar, pentru ca le-am prezentat in mass-media. Neavand calitatea de functionar public, nu am obligatia de a completa o declaratie de avere.

  • Întrebarea nr. 10 Liviu

1.Credeti ca institutia prezidentiala impreuna cu alte institutii ale statului isi doresc sa faca ordine in acest domeniu ?
2.Este posibil sa avem mai multi ” regi “de culori diferrite (rosu ,galben ,portocaliu) pe tabla de sah .
3.Cate mutari mai sunt pana la un eventual “sah mat”?

Vasile Lincu

1.Indiferent de simpatii sau antipatii cu privire la domnul Traian Basescu, nu pot sa ma indoiesc pana la proba contrarie de veridicitatea declaratiilor presedintelui Romaniei.
2. Este posibil ca piesele de sah sa aiba mai multe culori, insa ceea ce dvs i-ati trecut ca fiind regi, eu i-am denumit ca fiind regina.
3. In opinia mea, sah-mat inseamna distrugerea sistemului mafiot din vama.

  • Întrebarea nr. 11 Maria

Dumnevoastra sunteti lider de sindicat si in principiu rolul dumneavostra este de a reprezenta si negocia interesele salariatilor in fata/cu angajatorul, institutiile publice etc.
Care vor fi urmatoarele masuri pe care le veti luat avand in vedere numarul mare de acuzati din ultima saptamana?
Puteti raspunde onest cat de “curata” este conducerea sindicala?
Spun acest lucru deoarece au fost prezentate cazuri in care oameni corecti au fost obligati sa isi dea demisia pentru ca nu au dorit sa participe la “partida de sah”. Ce ati facut pentru ei, ca sindicat? Dupa cum se vede astazi, din declaratiile dumneavoastra aveati probe ce demonstrau coruptia, darea de mita si puteati sa veniti in fata presei de mult.

Vasile Lincu

Am declarat si in comunicat de presa, dar si la televizor ca miscarea sindicala nu este straina de ceea ce se intampla in vama. Am nominalizat chiar si persoane suspectate de implicare in aceste actiuni. Dupa parerea mea, piesa cea mai importanta – centrala in acest joc – este nebunul care poate fi si liderul de sindicat. Daca se ajunge cu probe la aceasta piesa, putem scurta foarte mult durata partidei.

  • Întrebarea nr. 12 radu

Declaratia domnului Traian Basescu facuta astazi la postul public de radio:
“Au sansa sa nu faca puscarie sau au sansa sa faca mai putina daca spun, cu nume, cui au dat bani.”? …
– Cum comentati declaratia presedintelui?
– Dumneavoastra veti folosi acest moment sa puneti la dispozitia autoritatilor informatiile de care dispuneti ca sef sindical legat de coruptia din vami?.., informatii ce sunt convins ca le aveti, pentru ca ati si reclamat intr-o declaratie o situatie anterioara cand ati fost blocat de a face aceste declaratii.
– Veti indemna membrii de sindicat onesti sa faca pasul in fata si sa se dezica de colegii lor care si-au incalcat indatoririle si juramantul?

Vasile Lincu

Chiar in seara in care domnul presedinte Traian Basescu a facut declaratia la TVR 1 cu privire la situatia din vami, la liderii de sindicat si la partidele politice, eu am participat la o emisiune la TVR 2 unde am sfatuit pe cei din vami sa denunte sau faca autodenunt pentru a scapa de raspunderea penala sau de a beneficia de reducerea pedepsei. Deci, pozitia mea a fost anterioara declaratiei de astazi a domnului presedinte.

  • Întrebarea nr. 13 veninusrl

Sunt originar din Dr-Tr-Severin, oras de frontiera – la inceputul anilor ’90 am facut bisnita la sarbi cu colegi de liceu si prieteni. Am facut serviciul militar la graniceri in perioada embargoului pe produse petroliere la sarbi – chiar pe clisura o parte din cele 12 luni. Am luat spaga militar in termen fiind si am dat spaga bisnita facand. Am fost martor la extraordianr de multe acte de coruptie incat nu-mi vine sa cred ca exista vreun vames necorupt.

Personal, le consider erori ale tineretii si le regret.

In cazul dumneavoastra strict: ati putea sa va justificati averea cu veniturile legal declarate?!

Credeti ca exista vreun vames care o poate face?!

Sindicatul al carui lider sunteti a luat vreo masura, a facut vreo declaratie, a avut vreo initiativa in incercarea opririi acestui cancer al Romaniei care este coruptia, in ocurenta coruptia din vami?!

Vasile Lincu

Sunt absolvent al Academiei de Politie, am fost consilier juridic, sef la Serviciul Juridic, director de resurse umane ( 4 luni de zile) si nu am lucrat niciodata in vama. Pot sa justific patrimoniul, nu as putea spune avere. Ca situatie materiala, pot spune ca sunt poate putin peste media functionarilor publici, intrucat tatal meu a lucrat 11 ani in Germania, fiind si in acest moment in aceasta tara.

  • Întrebarea nr. 14 mihai

Am urmatoarea intrebare :
-cum comentati situatia din vamile interne – din Turcia vin saptamanal in Bucuresti aproximativ 10- 16 tiruri cu marfa subevaluata. Adica un tir cu marfa in valoare de 600.000 euro intra in tara cu factura de 20000-50000 euro, adica statul pierde un milion / un milion si jumatate de euro pe saptamana din tva-ul care se plateste in vama. Mai departe mai pierde si alti bani pentru ca marfurile se comercializeaza in en-gros-urile Bucurestene, fara acte si mai departe tot fara acte. La fel si in Constanta cu marfurile care vin din China. Apreciez ca per total Turcia + China prejudiciul , numai din tva depaseste DOUA MILIARDE DE EURO LUNAR.
(va asigur ca situatia este reala si se pot verifica facturile din vama – un plover din Turcia intra in tara cu pret de 1,5 lei, de exemplu. Se intampla in felul urmator : marfa pleaca din Turcia cu pret normal, iar la vama din Romania se vine cu facturi in alb si se negociaza cu vamesul valoarea facturii si spaga.)
-sindicatele chiar nu au nici o vina pentru aceasta situatie ?
Evident ca si garda financiara este complice.

Vasile Lincu

Ceea ce ati spus dvs cu titlu de exemplu, eu le-am prezenta ca fiind fenomene. Atata timp cat am introdus in aceasta ecuatie si unii lideri de sindicat, cred ca am raspus public la intrebarea dvs.

Comentarii

comentarii