Taierea normei de hrana scoate Politia Locala in strada

16-02-2015 de Claudia Marcu

 Astăzi, în Piaţa Constituţiei, se va desfăşura cel mai amplu miting de la înfiinţarea Poliţiei Locale. Revolta angajaţilor acestei instituţii are la bază intenţia guvernului de a le tăia la jumătate norma de hrană.

Bucuria poliţiştilor locali, care au reuşit să obţină, anul acesta, o majorare a salariilor cu 720 de lei, a durat mai puţin de două luni. Miercuri, Executivul intenţionează să adopte o hotărâre de huvern care le va reduce la jumătate creşterea. În fapt, este vorba despre norma de hrană, echivalentă cu cea a militarilor şi a poliţiştilor naţionali, pe care aceştia o primeau de la începutul anului, în cuantum de 24 de lei pe zi, calculată în zile calendaristice. Proiectul de hotărâre care urmează să fie adoptat prevede reducerea cu aproape 50% a acesteia, motiv pentru care sute de poliţişti locali din toată ţara au decis să iasă în stradă. “Vor veni la Bucureşti şi poliţişti din Iaşi, Constanţa, Hunedoara, Târgu Jiu, iar Clujul şi Aradul vor organiza manifestări la prefecturile din localităţile lor. Un poliţist local are un salariu de 700 de lei, iar pentru cei mai mulţi, norma de hrană înseamnă o dublare a veniturilor, mai puţin la Poliţia Locală din Bucureşti, care de ani de zile are mai mult decât cea naţională”, ne-a declarat Vasile Lincu, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor Pro Lex.

Riscuri: maidanezi periculoşi şi descărcarea accidentală a armelor

Preşedintele Pro Lex ne spune că sindicatul a făcut, prin Direcţia de Sănătate Publică, o expertiză care a constatat că poliţiştii locali se încadrează, potrivit legii, pentru a primi alimentaţie de protecţie. Riscurile identificate de autorităţi pentru aceştia au fost expunerea la condiţiile meteo, curenţii de aer din cauza lucrului în aer liber, agresiuni şi relaţii neprincipiale cu persoane străine care au intenţii antisociale, animale periculoase (câini fără stăpân), solicitare şi încordare neuropsihică, precum şi descărcarea accidentală a armelor în momentul verificării muniţiei, predării sau primirii armelor ori în cazul unor altercaţii. “Ce pretenţie avem de la oameni care iau 700 de lei? Vorbim şi de educaţie, de nivel de cultură, nu ai intelectuali în stradă cu 700 de lei… Dacă vrei să ai oameni competenţi, pregătiţi, trebuie să le oferi mai mult. Sunt unii care îşi riscă viaţa sau libertatea pentru 700 de lei”, a afirmat Vasile Lincu.

În închisoare pentru că şi-au făcut datoria

Preşedintele Pro Lex ne semnalează un caz incredibil cu doi poliţişti locali care au fost condamnaţi la puşcărie pentru că şi-au făcut datoria. “A fost un caz în Târgu Jiu când poliţiştii locali au încercat să-l legitimeze pe unul care parcase neregulamentar. Acesta a refuzat, iar poliţiştii au vrut să-l conducă la secţie, dar individul s-a opus. În cele din urmă, cel care i-a sfidat pe poliţişti a făcut plângere, iar poliţiştii au fost condamnaţi de instanţă la 1 an şi 6 luni de închisoare. Zilele trecute, când mă duceam spre primărie, un băiat mergea pe trotuar şi era să dea peste o pereche mai în vârstă. Poliţistul local l-a certat şi ăla a început să-l înjure. Frecvent se întâmplă ca poliţiştii să fie ultragiaţi”, ne-a precizat Vasile Lincu.

700 de lei este salariul a 80% din poliţiştii locali.

“La salariul de 700 de lei se adaugă norma de hrană şi 10% spor de antenă pentru cei care folosesc staţiile de emisie-recepţie.”, VASILE LINCU, preşedintele Pro Lex

“Dacă se adoptă miercuri hotărârea de guvern, ar însemna înjumătăţirea salariului. Este o tăiere mai mare decât cea aplicată de Boc.”, VASILE LINCU

 Sursa ziarulring.ro

Comentarii

comentarii