Sedinta comuna lideri Pro Lex si politisti din UE afiliati la CESP – Bucuresti, 07-08 octombrie

Pro Lex este gazda unei reuniuni internationale a politistilor din statele europene a caror organizatii sindicale sunt afiliate la Consiliul European al Sindicatelor din Politie.

Tema reuniunii este:

„Contemporary Unionism”

Social and professional problems of the police officers

Vineri 07 octombrie a.c., incepand cu ora 10,30, liderii Pro Lex din Bucuresti se vor intalni cu politistii din alte state europene pentru informatii si schimb de experienta.

In prima parte a zilei, politistii din Germania, Olanda, Spania, Franta, Portugalia, Grecia, Albania, Muntenegru, Macedonia, Cipru, Bosnia si alte state europene vor raspunde la intrebarile politistilor romani. Pana la eveniment, le-a fost transmise urmatoarele intrebari:

  1. La iesirea la pensie politistii beneficiaza de salarii compensatorii si cate salarii?
  2. Care este varsta de pensionare a politistilor?
  3. Politistii au legi speciale de pensii si salarizare?
  4. Ce se intampla cu politistii care lucreaza in structurile operative si care, ca urmare a varstei si starii de sanatate, nu mai pot face fata muncii operative?
  5. Daca politistii operativi trecuti la munca neoperativa isi pastreaza salariul si drepturile banesti pe care le aveau in operativ?
  6. In ce constau diferentele salariale dintre politistii din structurile operative si cei care lucreaza in structurile neoperative?
  7. Angajatii din structurile neoperative (juridic, logistic, resurse umane, financiar, etc) sunt politisti?
  8. Politistii provin din scolile de politie sau sunt angajati din randul civililor?
  9. Pentru trecerea politistilor de la un esalon la altul exista conditii de vechime intr-o anumita structura de politie?
  10. Poate acorda ministrul de interne sau seful politiei derogari de la conditiile legale care reglementeaza modul de evolutie in cariera a politistilor?
  11. Politistii declarati inapt medical din cauza serviciului primesc renta viagera pe langa pensia de invaliditate?
  12. Exista drepturi salariale prevazute in legi si amanate la plata prin decizii ale guvernului?
  13. Sporurile se dau in sume egale pentru toti politistii sau in procent din salariu?
  14. Exista diferente in acordarea compensatiei pentru chirie intre ofiterii de politie cu studii superioare si ofiterii cu studii medii.
  15. Exista pedeapsa de inchisoare pentru neplata amenzilor aplicate de politisti?
  16. Care este reactia institutiei la inregistarile video cu politisti in actiune, postate pe internet sau mediatizate la Tv?

 

In a doua parte a zilei se vor discuta problemele cu care se confrunta politistii din UE.

Pro Lex asteapta raspunsuri/solutii la urmatoarele probleme:

 

  1. Legea salarizarii adoptata in 2010 se amana in fiecare an de catre Guvern;

Vrem sa stim daca in alte state Guvernul poate amana aplicarea unei legi si cat timp.

  1. Autoritatea politistului este scazuta din urmatoarele motive:
  • Fiscul nu incaseaza toate amenzile aplicate de politisti, fie din cauza volumului mare de munca, fie pentru ca anumiti contraveninti nu realizeaza venituri. Cei ce nu platesc, sunt obligati sa munceasca in folosul comunitatii, insa pot fi obligati doar de catre instanta. Legislatia veche prevedea transformarea amenzii contraventionale in inchisoare.

Vrem sa stim daca in alte state neplata amenzii se transforma in inchisoare sau daca politistii pot retine persoane, pentru cat timp si in ce conditii.

  • Legislatia care reglementeaza folosirea armamentului nu este adaptata la specificul activitatii de politie in mediul urban si rural;

Vrem sa stim care sunt reglementarile privind folosirea armamentului de catre politisti

  • In anumite cazuri, mijjloacele de proba sunt insuficiente, politistii fiind fata in fata doar cu infractorii, fara martori si camere de luat vederi. In aceste situatii este foarte greu sa dovedesti legitimitatea folosirii armei de foc. Aceeasi dificultate de a proba exista si in cazul in care un politist este agresat verbal, chiar si in public.

Vrem sa stim cum putem imbunatati cadrul legislativ sau prin ce dotari putem sa eliminam aceste probleme.

  • Inregistrarile video prezentate pe youtube, facebook sau la Tv pun in dificultate politistii aflati in misiune

Vrem sa stim care sunt reactiile populatiei la astfel de inregistrari si ce au facut politiile din alte state pentru a nu afecta interventia politistilor.

  1. Scolile de politie nu fac fata necesarului de politisti. In Romania politistii cu studii medii provin din scoli de formare de doi an, iar ofiterii de politie provin din Academia de politie a caror durata de scolarizare este de 3 ani.

Vrem sa stim cat este durata de scolarizare pentru cei ce vor sa devina politisti.

 

 

Nota Pro Lex:

Pot fi adresate si alte intrebari.

Am transmis invitatie la MAI, CSN Meridian, OADO, SNPPC, SPR Diamantul.

Pro Lex isi propusese ca la sedinta sa participe si liderii din tara, insa Institutul pentru Studii de Ordine Publica nu a fost de acord sa asigure cazarea liderilor de sindicat invocand lipsa unei prevederi legale (de parca directorul se astepta ca prin OMAI sa se dispuna cazarea liderilor de sindicat, important este ca legea nu interzice cazarea si hranirea politistilor in spatiile scolilor de politie, contra cost).  Intrucat raspunsul celor de la ISOP a fost transmis cu intarziere, timpul nu ne-a permis sa gasim alta locatie.

ISOP-raspuns-cu-privire-la-cazarea-liderilor

Comentarii

comentarii