Reactia politistilor fata de mentinerea salariilor sub salariul minim pe economie, risca sa fie derizorie. Pro Lex consulta membrii!

Situatia existenta:

  • Salariul brut minim pe economie a crescut de la 01.02.2017 la 1450 lei. MAI sustine ca nu are fonduri pentru plata acestor sume conform HG nr 1/2017.
  • Politistii vor sa reactioneze prin mitinguri de protest. Inca de la intalnirea cu doamna ministru de acum doua saptamani, cand problema a devenit certa, SNAP a sustinut ca a solicitat autorizare miting in data de 16 martie intre orele 09-16, in fata sediului MAI, pentru 600 persoane, iar SNPPC a sustinut ca a solicitat autorizare pichetare in 23 si 24 martie, in fata sediului MAI cu cate 200 politisti si miting in 25 martie, in acelasi loc, cu 5000 politisti.
  • Presedintele Pro Lex, Lincu Vasile, impreuna cu presedintele de onoare al SNAP, Surugiu Iulian si presedintele SPR Diamantul au stabilit sa participe impreuna la mitingul din 16 martie, urmand ca a doua zi sa incheie un protocol in acest sens. Acest lucru nu s-a mai realizat, intrucat Surugiu a plecat din localitate si nu a mai raspuns la telefon, intelegand ulterior ca nu reprezinta SNAP si intelegerea a fost facuta cu o persoana fara putere de decizie. Mai mult, Surugiu a transmis un SMS prin care lasa de inteles ca nu se va mai organiza mitingul. In acest context, Pro Lex a solicitat autorizarea unui miting de protest in data de 16 martie in fata sediului MAI, urmat de un mars spre Piata Victoriei in fata sediului Guvernului. Astazi 01 martie reprezentantul Pro Lex a fost invitat la Primaria Generala a Municipiului Bucuresti la comisia privind autorizarea adunarilor publice. Presedintele Pro Lex a invitat toti liderii de sindicat (SNAP, SNPPC si Diamantul) sa mearga impreuna la primarie pentru a fi co-organizatori la mitingurile anuntate. Spre surprinderea noastra, ne-am intalnit cu toti liderii sindicatelor mai sus mentionate, dar nu ca urmare a apelului de asociere, ci pentru ca membrii comisiei ne-au invitat pe toti pentru a gasi o solutie comuna la cererile de autorizare, mai ales ca, in opinia comisiei, nu se puteau autoriza ambele cereri depuse Pro Lex si  SNAP. Spre surprinderea tuturor, reprezentantii SNAP au declarat ca vor sa fie singurii organizatori ai protestului si ca nu vor sa incheie protocol de colaborare cu niciun alt sindicat. Pe de alta parte, Coarna Dumitru, presedintele SNPPC a fost de acord ca mitingul din 25 martie sa fie organizat impreuna cu Pro Lex, urmand ca printr-o intelegere scrisa sa detaliem participarea fiecarui sindicat la organizarea mitingului.

Situatia de criza creata:

  • Politistii vor sa protesteze impreuna si liderii de sindicat sa se inteleaga cu privire la organizarea protestelor. Interesul comun este sa avem o participare numeroasa.
  • Pro Lex si-a propus sa participe la toate formele de protest si a solicitat membrilor sa se pregateasca pentru deplasarea la mitingul din 16 martie, iar politistii si-au programat zi libera in acea data.
  • Primaria Muncipiului Bucuresti, prin adresa nr. 1487840/807/6/02.03.2017 ne-a comunicat refuzul autorizarii mitingului, pe motivul ca a autorizat in prealabil cererea celor de la SNAP ca fiind depusa anterior cererii Pro Lex.  In acceptiunea comisiei, ar fi fost doua mitinguri in aceeasi data si in acelasi loc (in acelasi perimetru); Refuz autorizare miting Pro Lex
  • O buna parte dintre membrii Pro Lex s-au pregatit pentru deplasare, iar liderii au stabilit intelegeri cu firmele de transport.
  • In lipsa autorizatiei de miting si al refuzului celor de la SNAP de a fi co-organizatori sau de a incheia un protocol de colaborare/participare la mitingul pentru care acestia au obtinut autorizatie, din punct de vedere legal, Pro Lex nu poate justifica cheltuielile de deplasare ale membrilor pentru mitingul din 16 martie.
  • In lipsa participarii membrilor SNPPC si Pro Lex, ca fiind cele mai mari sindicate din politie, protestul din 16 martie, cu pana la 600 de politisti, risca sa duca in derizoriu reactia politistilor fata de neaplicarea legii.
  • Divizarea politistilor in peste 40 de sindicate (majoritatea judetene, fara putere organizatorica, umana si financiara) si orgoliile unor lideri de sindicat, coroborate cu o conducere a MAI slaba, nu face decat sa-i incurajeze pe decidentii politici sa-i trateze pe politisti ca angajati de mana a doua, remunerati sub salariul minim brut pe economie.

Apelul Pro Lex catre membri:

In aceasta conjunctura ce nu putea fi prevazuta avem de ales una dintre cele doua variante:

  • Sa organizam miting in parcarea din fata sediului MAI, in data de 16 martie, cu toate resursele de care dispunem (incluzand si deplasarea membrilor din tara). Avantaje: politistii sunt pregatiti pentru deplasare. Dezavantaje: mitingul nu este autorizat (exista riscul ca organizatorii si participantii sa primeasca amenzi contraventionale), numarul de participanti va fi mai mic decat in data de 25 martie. De asemenea, nu vom mai avea capacitatea financiara sa deplasam membrii si la mitingul din 25 martie (costul aprox. al deplasarii politistilor din teritoriu este de peste 1 miliard lei vechi)
  • Sa fim co-organizatori la mitingul din 25 martie, cu toate resursele de care dispunem (incluzand si deplasarea membrilor din tara). Avantaje: numarul participantilor este mai mare prin alaturarea SNPPC si Pro Lex, 25 martie este sambata cand multi politisti sunt liberi, 25 martie este si Ziua Politiei Romane, beneficiind de o mai buna atentie in mass-media. Am convenit cu SNPPC sa modifice cererea de autorizare in sensul de a organiza si mars de protest, ca fiind cea mai vizibila forma de protest (blocheaza circulatia de la Universitate pana in Piata Victoriei). Intrucat Pro Lex are in Bucuresti si Ilfov aprox. 2000 membri, recomandam participarea acestora si la mitingul SNAP, cunoscut fiind faptul ca la mitingurile anterioare acest sindicat nu a mobilizat mai mult de 300 de persoane. Dezavantaje: O buna parte dintre membrii Pro Lex si-au programat liberul de drept in data de 16 martie si exista posibilitatea sa fie deranjati de situatia creata, chiar daca nu ne este imputabila.

Pentru a lua cea mai buna decizie, facem apel catre membrii Pro Lex sa ne comunice propuneri si sugestii la adresa office@prolex.ro

 

Nota:

La solicitarea Pro Lex, presedintele Confederatiei Meridian, la informat astazi, 01 martie, pe dl Grindeanu cu privire la neaplicarea salariului minim pe economie in cazul politistilor si militarilor. De asemenea, la ora 16 a avut loc la Guvern o intalnire intre premier, ministrul finantelor, ministrul muncii si ministrul afacerilor interne pentru a discuta problema salarizarii politistilor.

Comentarii

comentarii