Miercuri 24.05.2017 angajatii din administratia publica locala inceteaza activitatea in semn de protest fata de lipsa unei grile de salarizare

Din informatiile pe care le avem, angajatii din cadrul administratiei publice locale vor inceta activitatea in data de 24 mai a.c.

Este de notorietate faptul ca primarii initiaza si decid proiectele de HCL, iar consiliile locale le confirma prin vot.

In prezent, prin HCL, primarii decid organigrama structurilor din cadrul sau subordinea primariei. Reglementarile in materie de salarizare (Legea nr. 71/2015, Decizia CCR nr. 794/2016) privind salarizarea la nivelul maxim al functiei, nu au fost aplicate in toate institutiile publice, desi practica instantei este unitara de admitere a actiunii.

Prin proiectul legii salarizarii, majoritatea bugetarilor vor castiga mai multi bani, cu exceptia celor din administratia publica locala care vor pierde.

Salarizarea din prezent sau cea recunoscuta de instantele de judecata nu va mai fi mentinuta dupa 01 iulie 2017 daca proiectul de lege a salarizarii va fi adoptat in aceasta forma.

Practic, de la aceasta data, salarizarea angajatilor din administratia publica locala va fi decisa anual prin hotarare a consiliului local la propunere primarilor.

Efecte: scaderea salariilor actuale, nesiguranta si nepredictibilitatea salariilor, imposibilitatea de a mai lua credite bancare, salarizare diferita la munca si raspundere egala.

Desi cheltuielile cu salariile vor depinde de bugetul primariei, primarii si viceprimarii vor avea sume fixe stabilite in lege, iar diferenta se impartite celorlalti angajati, in limita bugetului aprobat.

Daca proiectul legii salarizarii va trece in aceasta forma, dependenta fata de primar va fi totala, legiferandu-se “sclavia” in cele mai multe unitati administrativ teritoriale.

Sta in puterea fiecaruia dintre noi sa impiedicam acest lucru, sa determinam reglementarea unei grile de salarizare. Acest lucru este posibil prin participarea la toate formele de protest, spontane sau organizate.

Amendamente admise la Comisia de Munca Senat

 

Comentarii

comentarii