Sesizare probleme la Serviciul de Politie Canina – DGPMB

Nr. 111651 din 03.10.2017

 

 

Catre

Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti

Serviciul de Logistica

 

Avand in vedere prevederile art. 58 din Instructiunile MAI 636/2005 Şefii structurilor logistice din unităţile deţinătoare de câini de serviciu, răspund de asigurarea tuturor materialelor necesare pentru executarea antrenamentului, misiunilor, cursurilor şi concursurilor la care participă câinii de serviciu.va rog sa luati masurile necesare pentru rezolvarea urmatoarelor probleme:

  1. Padocurile unde sunt cazati cainii de serviciu nu respecta reglementarile prevazute in anexa nr.9 din IMAI636/2005 Padocurile trebuie să aibă o suprafaţă de minim, 14 m2 şi înălţime de 2 m, se confecţionează din cărămidă, cu pardoseala din beton peste care se aplică o peliculă de 4-6 cm de asfalt în vederea prevenirii îmbolnăvirii./ . Pe uşa de la intrare se aplică o placă de dimensiunile 30×15 cm pe care sunt menţionate numele câinelui, anul naşterii şi numărul matricol. Locul de dispunere a padocului vor fi iluminat pe timpul nopţii.In fapt doar un numar de 14 padocuri se apropie de aceste standarde iar numarul cainilor din dotarea S.P.C. este de 40. In acest sens tineti cont de faptul ca potrivit Standardului Ocupational „Agent conducator caini de serviciu” – cod COR 541907. „Rezultatele obţinute de câine în serviciu depind de calităţile sale fizice şi nervoase, calitatea dresajului primit şi de condiţiile în care este îngrijit, hrănit şi adăpostit.
  2. Sistemul de canalizare nu este corespunzător. Doar 10 padocuri sunt deservite de un sistem de canalizare adecvat. 16 padocuri modulare nu sunt deservite de sistem de canalizare, deci toate rezidurile sunt directionate catre cel mai apropiat canal printr-un sant improvizat prin spargerea pavajului din ciment (pavaj amenajat pe banii lucratorilor in urma cu cativa ani), iar restul de 18 padocuri amenajate in foste cocini de porci sunt deservite de fose septice ce sunt periodic golite prin vidanjare pe banii lucratorilor.
  3. Pista de obstacole pentru antrenamentul cainilor nu exista. In cursul anului 2017, in urma discutiilor purtate cu dl chestor Nicu Dragos Orlando, au fost livrate catre S.P.C. un numar de 3 obstacole din lemn ce zac depozitate in garajul subunitatii in asteptarea celorlalte obstacole din componenta pistei cat si a montajului de aproximativ 8 luni. In tot acest timp lucratorii serviciului fiind in imposibilitatea de a efectua exercitii pentru mentinerea antrenamentului sau pentru formarea deprinderilor cainilor din dotare pentru trecerea peste obstacole. Aceste exercitii sunt insa o cerinta obligatorie a examenelor de evaluare si atestare organizate de Centrul Chinologic Sibiu iar in prezent in cadrul S.P.C. 8 lucratori au in dotare tineret canin si urmeaza sa participe la cursurile de calificare la inceputul anului 2018. Anexa 6 din IMAI 636/2005
  4. Nu exista mijloace logistice pentru obisnuirea cainilor de serviciu cu zgomotele produse de focurile de arma/explozii. Anexa 5 din IMAI 636/2005 prevede Obişnuirea cu focurile de armă trase la cca.80 m şi cu explozii produse la cca.100 m” insa S.P.C. nu are in dotare nici munitie de manevra nici alte posibilitati de a reproduce aceste zgomote. In acest sens va rog sa ne comunicati o solutie de indeplinire a acestui barem cerut in cadrul cursurilor de calificare si atestare organizate de C.C.Sibiu si necesar in activitatea zilnica a lucratorilor. Imaginea acestei institutii putand sa fie afectata in mod negativ in cazul in care cu ocazia participarii la masuri de ordine, cainii de serviciu ar da sa fuga la auzul unor banale artificii sau zgomote produse de exemplu de o galerie sportiva.
  5. Nu exista mijloace logistice pentru antrenament. Cu toate ca sunt prevazute clar in O.M.A.I nr. 503/2008 norma 18 II respectiv 1 maneca protectie la fiecare 3 ani la fiecare 5 caini (adica ar trebui sa existe 8 maneci iar in realitate sunt zero) si 1 husa maneca protectie pentru fiecare maneca anual. Aceste lipsuri afecteaza grav activitatea lucratorilor si pot conduce chiar la pierderea calitatilor cainilor din dotare si declararea lor ca fiind neatestati in urma cursurilor de atestare din cadrul C.C. Sibiu ceea ce conduce la imposibilitatea folosirii lor conform IMAI 636/2005. Cei 8 lucratori care au in dotare tineret canin pentru categoria de serviciu patrulare-interventie fiind in imposibilitatea de a realiza exercitii pentru dezvoltarea agresivitatii acestora, barem necesar in testarea initiala a cursului de calificare de la inceputul anului 2018, riscand astfel nepromovarea lor. Consideram necesare cel putin 4 maneci de protectie pentru cainii adulti si 4 pentru tineret canin in vederea desfasurarii in conditii optime a exercitiilor de mentinerea antrenamentului si formarea deprinderilor cainilor pentru categoriile de serviciu bazate pe agresivitate.
  6. Grupurile sanitare sunt necorespunzatoare. In grupurile sanitare nu exista chiuveta racordata la apa si nici apa calda curenta. Spalatul pe maini cu apa calda fiind esential pentru prevenirea contactarii zoonozelor. In prag de iarna ne punem mari semne de intrebare despre problema incalzirii spatiilor destinate politistilor din cadrul S.P.C.
  7. Camerele si anexele sunt necorespunzatoare desfasurarii activitatii. Acestea prezinta infiltratii de apa, peretii sunt deteriorati, tencuiala cazuta, igrasie etc… In urma schimbarii geamurilor si a usilor in anii 2016-2017 glafurile nu au fost refacute.

Avand in vedere problemele expuse mai sus va solicitam sa organizati o intalnire la sediul Serviciului de Politie Canina cu lucratorii acestei structuri pentru verificare celor sesizate.

De asemenea va solicitam sa ne comunicati daca aceste probleme au fost sesizate si de catre conducerea Serviciului de Politie Canina.

Preşedinte

Vasile Lincu

Comentarii

comentarii