Informare membri în urma întâlnirii cu doamna ministru Carmen Dan

MAI a solicitat sindicatelor să prezinte o situaţie cu problemele profesionale şi salariale ale poliţiştilor. Urmare a centralizării situaţiilor transmise de toate sindicatele, au rezultat un număr de 78 de teme de discuţie/probleme de soluţionat. MAI ne-a solicitat ca din acestea să alegem un număr de 20.

Pro Lex a solicitat ca cele 20 de probleme de soluţionat să fie convenite de toate sindicatele invitate.

La data de 1 martie a.c., la şedinţa organizată la MAI, secretarul de stat a propus să fie discutate 12-13 probleme. Din cauza conducerii necorespunzătoare a şedinţei s-a discutat doar cu privire la plata orelor suplimentare efectuate în timpul săptămânii. Menţionăm faptul că Pro Lex şi SNPPC solicitaseră anterior şedinţei modificarea legislaţiei în acest sens.

În cadrul şedinţei, reprezentanţii sindicatelor au decis să organizeze şi să participe la un miting comun. Întrucât SNPPC şi SNAP aveau deja cereri pentru autorizarea unor mitinguri de protest, s-a convenit participarea comună la datele aprobate pentru miting.

Pro Lex a participat la întâlnirea liderilor de sindicate, prin dl Dorobanţu Adrian.

Pro Lex, prin preşedinte, a declarat că decizia de participare la mitinguri va fi anunţată după consultarea liderilor şi membrilor de sindicat.

Întrucât la data întâlnirii de la MAI, preşedintele sindicatului era în delegaţie în judeţul Cluj, a informat ceilalţi lideri de sindicate despre intenţia sa de a se întâlni cu doamna ministru la revenirea în Bucureşti.

La solicitarea noastră, ieri 05 martie a.c., doamna ministru Carmen Dan s-a întâlnit cu preşedintele sindicatului Pro Lex.

Cu această ocazie, dl. Lincu Vasile a înaintat revendicările/solicitările Pro Lex, susţinând faptul că sunt drepturi prevăzute de lege şi neacordate, pentru care are formulate acţiuni în instanţă, inclusiv hotărâri judecătoreşti de admitere.

De asemenea, acesta a subliniat necesitatea dialogului social cu bună-credinţă, formarea unei echipe MAI – sindicate pentru rezolvarea problemelor profesionale şi salariale ale poliţiştilor.

Doamna ministru a apreciat propunerile formulate, modalitatea de comunicare abordată constând în prezentarea problemelor şi a propunerilor de soluţionare şi a precizat că în această manieră s-a dorit să decurgă şi şedinţa din 01 martie a.c., când au fost invitaţi toţi liderii sindicatelor. Întrucât dialogul social nu s-a putut desfăşura in această formulă, ne-a informat că doreşte să reia discuţiile cu toate sindicatele, pe rând, începând din săptămâna viitoare, 12-16 martie.

Doamna ministru  a mai precizat că a MAI a făcut demersuri şi a obţinut sprijin politic si din partea Ministerului Finantelor Publice cu privire la plata orelor suplimentare prestate în timpul săptămânii.

De asemenea, a subliniat faptul că în MAI sunt şi alte categorii de angajaţi pentru care se justifică reglementarea unor drepturi, dar în egală măsură este preocupată şi de renovarea/reabilitarea spaţiilor de birou, precum şi pentru asigurarea înnoirii parcului auto, acestea fiind tot forme de îmbunătăţire a condiţiilor de muncă ale angajaţilor.

Referitor la protestele anunţate, doamna ministru a declarat că MAI nu este în opoziţie cu sindicatele/angajaţii, a susţinut şi susţine rezolvarea problemelor prin dialog social.

Această întâlnire, ca şi cele ce vor urma, nu schimbă poziţia Pro Lex cu privire la mitinguri. Voinţa majoritară a membrilor este cea mai importantă.

Comentarii

comentarii