Salariile polițiștilor la 01 ianuarie 2019, între adevăr și politică

Referitor la informațiile aparute în presa zilele trecute venim cu următoarele precizări.

Observăm o comparație între salariul de funcție din decembrie 2016, salariul de funcție din decembrie 2018 și salariul de bază din ianuarie 2019.

 

  • Polițiștii nu au salariu de bază, ci salariu de funcție. Salariul de funcție nu are legatură cu salariul de grad și gradația de vechime.
  • Noțiunea de Subcomisar II nu există nici ca grad și nici ca funcție.
  • Salariul de functie nu se calculeaza dupa grad si gradatie, ci dupa functie (agent IV-principal, ofiter IV-specialist principal I)
  • Gradația (vechimea) nu afectează salariul de funcție, ci este calculată ca procent din acesta și intră în componența salariului lunar.
  • Diferența dintre salariul de funcție din decembrie 2016 și decembrie 2018 este în mare parte datorată creșterii salariului de funcție cu “25%” în luna ianuarie 2018, atunci cand au trecut și contribuțiile in sarcina angajatului. Venitul efectiv a crescut la acel moment cu 3%-4%.
  • Legea nr. 153/2017 prevede faptul că salariul de funcție al polițiștilor va crește la data de 01 ianuarie 2019 cu un sfert (1/4) din diferența dintre salariul de funcție din decembrie 2018 și salariul de funcție prevăzut pentru anul 2022. Cu cat salariul de funcție actual este mai mare,  cu atât va fi mai mică diferența. Sumele vor fi diferite.
    De exemplu agenții de poliție cu vechime mica (agent IV) au în acest moment un salariu de funcție de 1994 lei, iar legea (care se aplică etapizat) prevede un salariu de funcție de 3900 pentru anul 2022, rezultând astfel o diferență de 2000 lei din care un sfert înseamna 500 lei. În același timp, prin comparație, pentru un agent de poliție cu 15 ani vechime și cu un salariu de funcție de 2500, diferența va fi de 1400 lei din care un sfert înseamnă 350 lei.

În concluzie, informațiile făcute publice de către Ministerul Muncii și Justiției Sociale nu au legătură cu realitatea, ci  sugerează o falsă  dublare a salariilor polițiștilor, care în realitate au crescut foarte puțin. Au fost cazuri în care venitul unora dintre agenți a crescut cu puțin peste  200 lei, ceea ce nu reprezintă nici pe departe dublarea venitului, cu care se laudă reprezentanții Guvernului României!

 

Nota:

Conform Legii nr. 153/2017 Anexa VI, Capitolul 2, Sectiunea a II-a

Art. 4.  

(1) Polițiștii și funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare au dreptul la salariu lunar.

(2) Salariul lunar se compune din salariul de funcție, salariul gradului profesional deținut, gradații și, după caz, salariul de comandă, indemnizații, compensații, sporuri, prime, premii și din alte drepturi salariale.

Comentarii

comentarii