Ultima ora! Dispar politistii ca beneficiari ai pensiilor militare? Afla ce este de facut!

In Camera Deputatilor sunt doua proiecte ( PLx 166/2018 si PLx 292/2019) de modificare a L 223/2015

La sfarsitul anului 2019, Comisia pentru munca si protectie sociala din Camera Deputatilor a adoptat aviz de respingere a PLx 166/2018 si cu modificari PLx 292/2019.

Proiectul initial PLx 292/2019 viza scoaterea politistilor din categoria benficiarilor pensiilor militare, iar modificarile adoptate de Comisia de munca inseamna nemodificarea Legii, deci mentinea situatiei actuale.

Ambele proiecte au primit avize negative de la comisii, au fost respinse de Senat si sunt sustinute public doar de catre parlamentarii USR.

Presedintele Comisiei de munca din Camera Deputatilor, dl Adrian Solomon a declarat pt Prolex.Tv ca PSD nu sustine excluderea politistilor din categoria de beneficiari ai pensiilor militare.

Ministrul afacerilor interne, dl Ion Marcel Vela, i-a transmis presedintelui Sindicatului Pro Lex ca nu sustine modificarea legii pensiilor militare.

Decizia finala se ia in plenul Camerei Deputatilor. Aceasta a fost programata pentru data de 20.01.2020, dar s-a amanat intrarea in dezbatere pentru 28.01.2020.

Intrucat exista temerea de schimbarea a legii pensiilor militare, fie prin acest proiect de lege ce se va dezbate in data de 28.01.2020, fie prin OUG (desi nu exista vreun proiect sau vreo declaratie publica in acest sens), politistii care indeplinesc conditiile de pensionare au completat deja rapoartele de pensionare si asteapta informatii credibile cu privire la ceea ce au de facut, astfel incat sa nu piarda la pensie.

Certitudine:

  • Legea nr. 24/2000 Art. 12 (1) Legile și ordonanțele emise de Guvern în baza unei legi speciale de abilitare intră în vigoare la 3 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, sau la o dată ulterioară prevăzută în textul lor. Termenul de 3 zile se calculează pe zile calendaristice, începând cu data publicării în Monitorul Oficial al României, și expiră la ora 24,00 a celei de-a treia zi de la publicare.
  • Legea aplicabila pentru calcularea pensiei este legea in vigoare la data la care politistul a solicitat incetarea raporturilor de serviciu cu drept de pensie.
  • Legea adoptata de Parlament se inainteaza spre promulgare la presedinte, iar dupa promulgare se publica in Monitorul Oficial.

In concluzie:

Sansele adoptarii unei legi de excludere a politistilor din categoria de beneficiari ai pensiei miliatere sunt foarte mici (au doar sustinerea USR).

Orice modificare, prin lege sau OUG, intra in vigoare in 3 zile de la publicarea in Monitorul Oficial, deci niciun politist nu va fi luat prin surprindere, riscand sa piarda pensia calculata pe legea actuala. In situatia in care se adopta acte normative cu schimbari nefavorabile, cei interesati, au timp pentru depunerea raportului de pensionare, cu precizarea ca data incetarii raporturilor de serviciu sa fie inainte de data intrarii in vigare a modificarii legislative.

Vezi emisiunea video ProLex.Tv

Comentarii

comentarii