Intalnire DGPMB-ProLex pentru problemele politistilor

In data de 28.08.2020 a avut loc intalnirea de dialog social dintre conducerea DGPMB si Pro Lex, la initiativa institutiei.

 

Pro Lex a prezentat urmatoarele probleme:

  • Ocuparea funcțiilor în mod aleatoriu în detrimentul polițiștilor cu vechime. Propunem mutarea acestora pe funcții de nivel superior și ocuparea celor vacante de nivel inferior cu personal nou.
    DGPMB:
    Conducerea Politiei Capitalei a transmis, in permanenta, structurilor subordonate, sa formuleze propuneri de incadrare a politistilor cu vechime pe functii superioare, inainte de orice repartitie a politistilor din scoli sau din sursa externa. Acolo unde nu s-a realizat aceasta incadrare/avansare, liderii de sindicat sunt rugati sa prezinte exemple concrete pentru a se lua masuri.
  • Eliminarea situațiilor în care polițiștii sunt încadrați pe o funcție și salarizați pe o funcție inferioară. Propunem avansarea și plata la nivelul funcției ocupate a intregului efectiv din subordine.
    DGPMB: problema este de natura legislativa.
  • Ocuparea funcțiilor de conducere vacante, prin concurs.
    DGPMB: problema este una reala, toata lumea isi doreste acest lucru, dar rezolvarea este in puterea forurilor superioare.
  • Aplicarea OUG 75/2020 – sporul pentru studii superioare acordat tuturor agenților absolvenți de studii superioare cu licență, pentru situații similare din trecut. (ex: daca există un polițist absolvent al facultații de istorie beneficiar al acestui spor atunci toți polițiștii absolvenți ai acestui profil ar trebui să îl primească)
    DGPMB: procesul de analiza si acordare a sporului pentru studii superioare este in derulare, nu crede ca vor fi probleme de aplicare.
  • BCCOB – lipsuri logistice : computere vechi, auto insuficiente (5 auto funcționale din 11 pe tabela de inzestrare). Lucrătorii desfășoară activități folosind trotinete electrice proprii sau inchiriate.
    DGPMB: nr. de autovehicule nu este corect (este mult mai mare), se va verifica starea tehnica a autovehiculelor pentru a constata cate sunt nefunctionale.
  • Veste antiglonț insuficiente, măsuri mari, câte doua veste pe echipaj, sunt purtate de către 6 polițiști. Dotarea polițiștilor de la OP și rutieră cu bodycam.
    DGPMB: vestele de protectie sunt insuficiente, se continua achizitionarea si echiparea politistilor. Fiecare politist trebuie sa aiba cate o vesta. Aceasta intra in inventarul politistului, deci este un mijloc individual si nu colectiv.
  • Probleme logistice la Serviciul de Poliție Canină – jumătate din numărul padocurilor sunt inutilizabile și nu sunt deservite de sistem de canalizare, doar 2-3 autospeciale funcționale, lipsă mâneci de protecție mușcătură, polițiștii nemulțumiți de programul de lucru care a fost schimbat contrar voinței intregului colectiv.
  • Omoruri – spor condiții grele și toxicitate – schimbarea modalității de acordare (nu s-a admis ca simpla prezență a polițistului intr-o încăpere în care există probe biologice să constituie temei legal pentru acordarea sporului ci doar contactul direct). Există contact direct și cu ocazia expretizării probelor (ex: vestimentație patată cu sânge), ocazie cu care exită riscul de contaminare. Dacă sporul de toxicitate (10%) se aplică pe baza condicii de prezență, ordinului de serviciu, registru de activitate, atunci și cel de contaminare (50%) trebuie aplicat in mod similar.
    A fost o discutie mai ampla cu privire la situatiile in care sunt indreptatiti sa primeasca sporul si pentru ce situatii s-a cerut.
  • Secția 4 – Anexa unde își desfășoară activitatea poliția de proximitate – pereți crăpați și infiltrații de apă la acoperiș.
  • Secția 10 – constituire patrule mixte polițist/polițist local cu încălcarea prevederilor OMAI 60/2010.
    DGPMB: Masura este doar pe perioada starii de urgenta sau de alerta, conform legii.
  • Identificarea unei soluții pentru utilizarea spațiilor ocupate în trecut de către structurile de evidență a populației pentru activitățile de relații cu publicul/consiliere.
    DGPMB: are situatia spatiilor si a facut demersuri pentru a fi preluate. DGPMB apreciaza ca este nevoie de HG si HCG Bucuresti.
  • Dezinfectarea sediilor subunităților.
    DGPMB: s-a facut si se va face in functie de incidente, de situatii de risc.
  • Aprobarea rapoartelor de mutare ale polițiștilor cu vechime mai mare de 2 ani care au familii în provnicie, părinți bolnavi etc..
    DGPMB: sunt de aocrd, dar cu oameni la schimb.

Comentarii

comentarii