Comisie Dialog Social – 22.09.2022

Astazi, la sediul M.A.I., in cadrul Comisiei de Dialog Social s-au dezbatut urmatoarele proiecte de acte normative:

  1. Proiectul de hotărâre a Guvernului privind aprobarea Strategiei Naționale de Management Integrat al Frontierei de Stat a României 2022 – 2027. 
  2. Proiectul ordinului ministrului afacerilor interne pentru modificarea Anexei nr. 2 la Ordinul ministrului afacerilor interne nr. 183/2021 privind aprobarea Regulamentului pentru compunerea și portul uniformelor de poliție, precum și a Regulilor pentru aplicarea normelor privind echiparea polițiștilor
  3. Proiectul ordinului ministrului afacerilor interne pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul managementului resurselor umane în Ministerul Afacerilor Interne.

Privind Strategia Nationala de Management Integrat al Frontierei de Stat – am ridicat problema resursei umane insuficiente, probleme de dotare logistica dar am solicitat si o previziune despre situatia aderarii Romaniei la spatiul Schengen si eliminarii frontierelor comune cu alte state membre.

Norma de echipare se va acorda in bani pana la finalul acestui an. IGPR are incheiate acroduri cadru pentru toate articolele de echipament din compunerea uniformei. Am solicitat ca M.A.I. sa faca demersuri pentru actualizarea si deblocarea normei de echipare la valorile actuale.

Modificarile aduse OMAI 140 si 177 sunt, in mare parte, de ordin tehnic. Probele sportive sunt revizuite, sperand sa creasca astfel calitatea celor declarati admis. Am ridicat problema concursurilor din sursa externa unde nu exista probe sportive si apare situatia in care cel admis, doar dupa proba scrisa, se muta ulterior la o structura operativa, ocolind astfel evaluarea competentelor fizice. Am solicitat ca aceasta proba sa fie sustinuta in cazul mutarii. Ar mai fi si situatia incadrarilor din sursa externa la structuri precum S.A.S., unde ar trebui sa accezi dupa ce ai dobandit o anumita experienta si dupa niste probe specifice. Reprezentantii M.A.I. au transmis faptul ca ambele situatii vor fi tratate la urmatoarea modificare a statutului politistului, declarand ca exista un proiect in acest sens, care ar acoperi si “ghidul carierei”.

 

 

Comentarii

comentarii